Bauma d'en Marimon i Casulleres

Els famosos bandolers Marimon i Casulleres, antics cabdills carlistes, fills d'importants nissagues de Rubió, van morir a mans de les Esquadres Catalanes el 1841.

En Marimon i Casulleres capitanejaren durant dècades una gran partida de bandolers que atemorien els propietaris i pagesos de les rodalies de Rubió i un ampli territori que s'estenia cap a Panadella i Santa Coloma de Queralt. Robatoris, segrestos i assassinats eren els càrrecs que els imputaven. Durant anys aconseguiren fugir de les Esquadres Catalanes (precedent dels actuals Mossos d'Esquadra) amagant-se amb gran habilitat pels boscos i coves de la Serra de Rubió. Un dels escenaris de la seva activitat fou el Pla de les Bruixes, una gran esplanada rocosa aillada i de difícil accés, origen de diverses legendes. Un dels seus recers era una cova amb una estreta obertura d'entrada i una font d'on brolla situada l'aigua al fons.

Empaitant-los sense treva durant més de set mesos, una partida de les Esquadres procedent de l'Arboç va aconseguir eliminar-les durant la Festa Major de Rubió de l'any 1841. Podem visitar el Pla de les Bruixes i a una de les coves que utilitzaren com a refugi.

Darrera actualització: 07.07.2020 | 10:57