Ens reunim amb altres alcaldes per defensar el territori davant la massificació de projectes d’energies renovables

Dimecres, 9 d'agost de 2023 a les 00:00

Aquest matí de dimecres 9 d’agost, ha tingut lloc una reunió entre els representants dels ajuntaments d’Òdena, Jorba, Rubió, Argençola i Bellprat, a l’Ajuntament d’Òdena, per tal de debatre i trobar solucions davant l’allau de macroprojectes de molins i plaques fotovoltaiques a l'Anoia, i que afecten aquests municipis.

En els últims anys, grans empreses energètiques han presentat diversos projectes eòlics i fotovoltaics, que generaran un gran impacte al territori en un futur proper si reben l’aprovació definitiva. Davant aquesta situació, on ni Ajuntaments ni persones afectades poden decidir, els cinc ajuntaments s’han reunit per estudiar possibles vies que permetin frenar-ne la implantació final.

A la reunió, s’ha posat en comú la problemàtica actual i s’han pactat unes directrius per treballar conjuntament, com són la condició que els projectes que es portin a terme contemplin el soterrament total de les línies d'evacuació, i es respecti una distància mínima de les insta·lacions a les masies i cases superior a 150 metres. També s’ha acordat vetllar per aconseguir un model energètic de proximitat, lluny de grans projectes exportadors d’energia.

Dos parcs fotovoltaics nous, dos parcs d'aerogeneradors nous, dues subestacions en total i un gran impacte al municipi

Actualment Rubió es veu afectat per quatre projectes que crearan un gran impacte al municipi. Per una banda, a nivell fotovoltaic hi ha previst els projectes IF Rubió I i IF Rubió II, amb 30 MW i 56 ha, i 17'5 MW i 43 ha respectivament. Pel que fa als aerogeneradors, hi ha previst els projectes PE Serra Morena, amb 4 molins, i el PE Maçana, amb 9 aerogeneradors. En total hi haurà 13 molins nous, sumats als 38 ja instal·lats.

Rubió ara compta amb 57 MW de potència instal·lada que se sumarà amb 114,5 MW nous. Suposaran 14km de línia de mitja tensió i 27,4 km de línia d'alta tensió. Hi haurà un total de dues subestacions a Rubió, una de mitja tensió i una altra d'alta. I suposarà 28 km de rases elèctriques, 3'1 km de noves pistes, i 10,8 km d'adequació de camins.

Amb tot, un gran impacte que des de l'Ajuntament es vol evitar o reduir-ne la mesura. Considerem que Rubió ja compta amb la seva contribució en la generació d'energies renovables al país, i que aquests nous macroprojectes destruiran l'essència del nostre municipi. L'Ajuntament se suma a totes les entitats actives amb la causa de preservar la terra i evitar la massificació d'energies renovables al nostre territori, on es grans empreses troben un lloc econòmic i poc poblat per implantar els seus projectes.

Imatge de preservemlanoia.cat

 

Darrera actualització: 13.08.2023 | 13:33